Dodatki spożywcze – zdrowe czy nie?

0
729
Dodatki spożywcze

Troszczyć się o swoje zdrowie można na wiele sposobów. Jednym z nich jest stosowanie zbilansowanej diety. Warto zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale też na ich skład. W wielu artykułach spożywczych znajdują się bowiem niekorzystne substancje, które mogłyby zagrażać naszemu zdrowiu czy sprzyjać tyciu. Jednak dodatki do żywności wymienione na etykietach nie zawsze są złe. Wiele z nich poprawia właściwości żywności oraz pozytywnie wpływa na świeżość wyrobów. Czas więc poznać niektóre z najpopularniejszych dodatków spożywczych.

Konserwanty – dodatki spożywcze, które wydłużają świeżość

Konserwanty to chyba jedne z najbardziej znanych dodatków spożywczych. Wiele osób przestrzega przed jedzeniem produktów zawierających ich duże ilości. Jednak nie wiedzą oni, że konserwanty muszą spełniać surowe kryteria, by zostały dopuszczone do przemysłu spożywczego. Przede wszystkim nie mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie ani na produkt. Do tego muszą być skuteczne w działaniu i niezawodne. Ich zadaniem jest w końcu chronienie żywności przed bakteriami, wirusami i grzybami. Co ciekawe, konserwanty mogą być zarówno chemiczne, jak i naturalne. Do drugiej grupy zaliczymy na przykład sól, cukier czy ocet. Z kolei w skład konserwantów chemicznych wchodzą barwniki, antybiotyki, przeciwutleniacze, jak również witaminy.

Skrobia pszenna – dodatki spożywcze o wielu właściwościach

Mówiąc o dodatkach spożywczych, nie można nie wspomnieć o skrobi pszennej. Znajdziemy ją bowiem w wielu produktach. Skrobia pszenna powstaje w wyniku mielenia, separowania i wymywania pszenicy. Następnie zostaje poddawana odwodnieniu i suszeniu. Ten dodatek spożywczy doskonale sprawdza się jako środek wypełniający. Producenci dodają go do swoich wyrobów, by poprawić ich stabilność w okresie przechowywania czy podczas obróbki termicznej. Skrobia pszenna ma także zdolność poprawy tekstury i wiązania wody. Jest wykorzystywana do produkcji wyrobów garmażeryjnych i produktów mięsnych. Dodaje się ją także do pieczywa.

Lecytyna – dodatki spożywcze dobre dla zdrowia

W wielu gałęziach przemysłu bardzo chętnie wykorzystuje się również lecytyny. Ze względu na swoje właściwości nawilżające, świetnie sprawdzają się jako składnik preparatów nawilżających. Jednak najczęściej spotkamy je w branży piekarniczej. Dodanie lecytyny do chleba powoduje bowiem, że ten staje się miększy. Producenci wykorzystują ten dodatek spożywczy również do czekolady, ponieważ poprawia on jej aksamitność. Lecytynę znajdziemy też w makaronach czy waflach. Za jej dostępność odpowiadają dystrybutorzy, tacy jak OQEMA. To właśnie oni oferują wysokiej jakości dodatki spożywcze, o czym możesz przeczytać na stronie https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. Lecytyna nie tylko może poprawić właściwości wyrobów, ale też pozytywnie wpłynąć na zdrowie. Jej regularna suplementacja wspomaga pamięć oraz koncentrację. Do tego świetnie wpływa na pracę wątroby i nerek. Dodatki spożywcze mogą więc być zdrowe. Trzeba tylko wiedzieć, jak odróżnić je od pozostałych.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here