Glinka kosmetyczna – właściwości i sposoby zastosowania

Glinka kosmetyczna?

Glinka kosmetyczna (odmiennie kaolin) należy do minerałów ilastych, czyli uwodnionych glinokrzemianów, a jej funkcjonowanie polega przede wszystkim na absorpcji zanieczyszczeń takich jak nadmiar sebum lub artykuły metabolizmu skóry. Wynika to z faktu, iż jest ładunek ujemny, który zachęca do siebie cząstki o ładunku dodatnim, to w substancjach toksycznych. Glinki kosmetyczne mają wszystkie konieczne makro- oraz mikroelementy w szybko przyswajalnej postaci: krzem, wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, cynk, miedź, selen oraz różne. Dodatkowo mają wyjątkowe wartości absorpcyjne, oczyszczające oraz antyseptyczne. Wygładzają oraz ujędrniają skórę, usuwają martwe komórki naskórka, a dodatkowo mają funkcjonowanie mineralizujące.

Glinka kosmetyczna – typy oraz wartości

Zielona glinka – swój charakterystyczny kolor zawdzięcza obecności jonów żelaza dwuwartościowego (Fe2+). Najlepsza jest do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej oraz trądzikowej, z egzemą czy łuszczycą. Ma wartości dezynfekujące oraz gojące, a również odtłuszczające, oczyszczające oraz regenerujące. Nie powinny jej wykorzystywać osoby o cerze suchej oraz delikatnej. Warto dołączyć, iż dzięki właściwościom antyseptycznym hamuje namnażanie się bakterii fermentacyjnych oraz gnilnych, co z kolei sprawia, iż możliwe jest większe oczyszczenie skóry. Dzięki właściwościom ściągającym że być istotnym sojusznikiem w grze ze zmarszczkami.

Czerwona glinka – ma podobne wartości co glinka zielona. Absorbuje sebum oraz zanieczyszczenia, więc dobrze nadaje się do pielęgnacji skóry tłustej, jednak wrażliwej, a również naczynkowej, bo działa łagodniej aniżeli zielona. Uszczelnia oraz obkurcza naczynka krwionośne, działa w leczeniu trądziku różowatego. Hamuje również rozwijaniu się naczynek krwionośnych, dzięki czemu skóra dłużej jest ciekawa oraz gładka.

Glinka kosmetyczna

Żółta glinka – w zasadzie różni się od glinki czerwonej tylko kolorem oraz zawartością tlenku żelaza, którego w ostatnim sukcesie jest bardzo. Wykorzystuje się ją w pielęgnacji cery tłustej, mieszanej oraz trądzikowej. Jest wystarczająca także dla cery dojrzałej.
Biała glinka – (odmiennie glinka porcelanowa czy glinka chińska) to najczęstsza oraz niejednokrotnie wykorzystywana odmiana. Jej wartości ściągające, odżywiające oraz regenerujące sprawiają, iż doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery suchej, delikatnej, wrażliwej czy zmęczonej ze zmarszczkami. Działa także łagodząco oraz zabliźniająco, dzięki czemu zwiększa się koloryt skóry. Biała glinka jest tak łagodna, iż wykorzystuje się ją chociażby w pudrach dla niemowlaków.
Różowa glinka – (odmiennie French clay pink) jest połączeniem glinki czerwonej oraz glinki białej w proporcji 1:2, dzięki czemu zawdzięcza swój subtelny różowy kolor. Również ta stworzona sztucznie glinka zachowuje właściwości obu składowych glinek. Nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej oraz delikatnej, chociażby tej ze tendencjami do nadwrażliwości oraz podrażnień. Można ją wykorzystywać również w wypadku cery mieszanej, jak oraz suchej. Dzięki swoim właściwościom ściągającym sprawia, iż cera wygląda zdrowiej, a przy okazji koi oraz odpręża zmęczoną cerę.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz