Gotowanie wody – czy można ją gotować kilkukrotnie?

0
227
gotowanie wody

W ostatnim czasie na różnych portalach pojawił się temat wielokrotnego gotowania wody, której spożywanie ma niejako prowadzić do groźnych powikłań. Autorka artykułu powołała się na tajemniczą „ekspertkę do spraw żywienia” Julie Harrison, która uważa, że nawyk, aby nie wylewać nie zużytej wody po zagotowaniu czajnika tylko później podgrzewać drugi raz jest szkodliwy, bo minerały w wodzie stają się toksyczne, oraz wówczas wydzielają się groźne substancje, arsen, azotany i fluorki jakie znajdują się w wodzie. Tak więc przeczytajmy dokładnie, co o tym mówią specjaliści od chemii środowiskowej oraz analitycznej.

Czy nie można wody gotować kilka razy?

Te właśnie wątpliwości, naprawdę bardzo warto sprostować. Od momentu, gdy w internecie pojawił się ten właśnie artykuł, to powstała lawina pytań, jak również ludzie zaczęli panikować, ponieważ każdy zaczął obawiać się o swoje zdrowie. Autorka tekstu uważa, że wody nie można gotować wielokrotnie, ponieważ w ten sposób zmienia się jej skład chemiczny i wytrącają się związki węgla. Zmienia się poza tym zawartość tlenu, a szkodliwe substancje w niej zawarte zagęszczają się. Trzeba powiedzieć, że nie jest to prawda, ponieważ podczas gotowania wody wytrącają się jedynie węglany wapnia i magnezu, czyli tzw. kamień kotłowy niestanowiący zagrożenia dla zdrowia. Warto również wiedzieć, że w uzdatnionej wodzie wodociągowej nie występują żadne szkodliwe substancje. Według autorki tekstu ponowne ogrzewanie wody sprawia, że związki oraz minerały w niej zawarte stają się toksyczne. Jednakże, tak naprawdę okazuje się, że gotowanie wody po raz drugi, a nawet po raz kolejny nie sprawi, że odparuje np. połowa jej objętości, zwiększając tym samym objętość szkodliwych substancji. Musielibyśmy gotować wodę bardzo, bardzo długo, a parząc herbatę czy kawę, nie robimy tego.   Niepotrzebnie kłamstwa o tym, że nie można wody gotować kilka razy, wmawia się ludziom i napawa ich obawami, ponieważ w wodzie wodociągowej nie ma nic toksycznego i możemy być o to spokojni, zawsze woda taka jest badana bardzo dokładnie.

gotowanie wody kilkukrotnie nie jest szkodliwe

Czyli można wodę gotować kilka razy, czy też nie? Jak to w końcu jest?

Woda naturalna, zawiera naprawdę wiele różnych składników odżywczych, takich jak na przykład węglany, wodorowęglany wapnia oraz magnezu. Składniki te, zawsze są bardzo potrzebne do tego, żeby działały żywe organizmy. Bez ugotowania wody nie zaparzymy sobie kawy, czy też herbaty. Jeżeli woda jest przez nas gotowana dwa razy, to wtedy zmniejsza się ilość wapnia oraz magnezu, która się w niej znajduje, ale nie sprawia to, że woda stanie się toksyczna, ponieważ mniejsza ilość magnezu, czy też wapnia w wodzie nie ma na to wpływu. Prawdą jest, że lepiej jest pić wodę, która była gotowana raz, ale nie znaczy to, że jeżeli pijemy wodę, która była gotowana kilka razy, narażamy swoje zdrowie na różne choroby. Nieprawdą jest również to, że przegotowana woda nie ma dużo tlenu, czyli tym samym jest idealnym miejscem do kolonii bakterii beztlenowych. Przegotowana woda nie ma żadnych bakterii oraz innych tego typu szkodliwych substancji oraz związków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here