Jak gotować jajka?

0
61
Jak gotować jajka?

Jajko jest produktem spożywczym bardzo dobrze znanym każdemu z nas. Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych, oraz wysoko przyswajalnego białka jest cennym składnikiem niejednej z diet. Do niedawna owiane niepochlebną opinią obwiniane było za podwyższanie poziomu cholesterolu, dziś powoli odzyskuję dobra sławę i nawet lekarze przyznają, że zdrowa osoba może bez szkody dla własnego organizmu zjeść jedno jajko kilka razy w tygodniu. Jajka dobrze przyrządzone będą ciekawym urozmaiceniem jadłospisu nie tylko osób dorosłych, ale i dzieci. Wiele osób na myśl o przyrządzaniu jajek zadaje sobie pytanie, jak gotować jajka aby były smaczne i wyglądały apetycznie?

Jak gotować jajka?

Jak gotować jajka?Z gotowaniem jajek każda z gospodyń ma swoje doświadczenia. Jedne gotują „na oko”, inne znów z największą precyzją trzymają się czasu, wyznaczonego przez minutnik. Aby jednak ugotować idealnie jajko trzeba wziąć pod uwagę wiele aspektów. Począwszy od rozmiaru jajka, poprzez wodę do której je wkładamy, aż po rozmiar garnka w którym będziemy je przygotowywać. Wszystko tutaj ma swoje znaczenie. Każde z jaj przed gotowaniem powinniśmy umyć, i to jest jedna z cech wspólnych, które posiadają jajka zanim poddamy je obróbce cieplnej. Reszta działań będzie już uwarunkowana tym, jaki chcemy efekt końcowy uzyskać. Czy nasze jajko ma być ugotowane całkowicie na miękko z płynnym żółtkiem, czy jego żółtko ma być ugotowane na półmiękko, czy jednak oczekujemy, aby finalnym efektem gotowania jajka było całkiem ścięte żółtko, takie jajko nazywamy jajkiem ugotowanym na twardo.

Jajka na twardo i na miękko

Aby przygotować jajko na twardo, po uprzednim jego umyciu, wystarczy je zalać wodą i od czasu jej wrzenia gotować około 8-10 minut. Nie gotujmy jajek dłużej, ponieważ stracą na smaku. Po ugotowaniu zalejmy je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania na tym etapie. Z jajkiem na półmiękko postępujemy całkiem podobnie jak z jajkiem na twardo, skracając czas jego gotowania do około 6 minut. Gotowanie jajka na miękko sprawia najwięcej problemów, to właśnie w tej kwestii narasta najwięcej pytań często bez odpowiedzi. Dobrym sposobem na idealnie ugotowane jajka na miękko, jest dobranie ich względem siebie równym rozmiarem i włożenie ostrożnie łyżką cedzakową na wrzącą wodę. Gdy woda wraz z jajkami ponownie zawrze, odliczmy w zależności od wielkości jaj od 2 do 4 minut i cieszmy się idealnym jajkiem ugotowanym na miękko.

Z uwagi na fakt, jak cenne składniki skrywa w sobie jajko, warto poświęcić chwilę cierpliwości na jego ugotowanie, aby cieszyć się jego smakiem i wartościami odżywczymi, przynajmniej kilka razy w tygodniu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here