Jak się robi omlet?

0
136
Jak się robi omlet?

Każdy fan kuchni włoskiej wie, że najlepsze jest caprese. Miękka śmietankowa mozzarella, pyszne, soczyste pomidory, odrobina oliwy, soli i świeża bazylia. Niebo w gębie! Danie bardzo banalne, proste i sycące. Jednak można pokusić się o delikatną modyfikacje przepisu, by z przekąski zrobić pełnowartościowe śniadanie na ciepło lub kolację. Idealnym rozwiązaniem będzie przepyszny i puszysty omlet caprese. A więc jak sie robi omlet z wykorzystaniem sławnego caprese? Oto przepis.

Jak się robi omlet?

Jak się robi omlet?Potrzebnych nam będzie kilka produktów. Przede wszystkim jajka, by zrobić omlet dla dwóch osób będziemy potrzebować 4 sztuk jajek, najlepiej klasa wagowa L (large, duże) z wolnego wybiegu. Następna będzie mozzarella- wystarczy nam jedna kulka mozzarelli, o wadze około 120 gram. Do omletu najlepiej będą pasować pomidory malinowe, soczyste i aromatyczne w ilości 1 sztuka duża. Szczypta soli i pieprzu obowiązkowo oraz 150 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 %. Przyda się też 50 gram mąki pełnoziarnistej, by zagęścić delikatnie masę na omlet. Kilka listków świeżej bazylii i kropla oliwy z oliwek doda smak naszej potrawie. Przejdźmy do przygotowania. Zaczynamy od jajek. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w osobnych naczyniach. Białka ubijamy na sztywną masę, możemy do tego użyć miksera lub maszyny, która sama ubije nam białka.

By przyspieszyć ten proces możemy dodać szczyptę soli, a białka nam się szybciej ubiją

W następnym naczyniu, gdzie były oddzielone żółtka, używając miksera łączymy je z mąką pełnoziarnistą. Miksujemy tak długo, by uzyskać jednolitą masą. Dodajemy śmietankę 30 % tłuszczu oraz szczyptę soli i pieprzu. Jednolitą, lejącą masę łączymy z ubitymi białkami. Powoli dolewamy do piany z białek delikatnie mieszając, by zachować puszystość masy. Kiedy mamy połączoną masę na omlet, na osobnej desce kroimy ser mozzarella oraz pomidory malinowe na cienkie plasterki i odkładamy je na bok. Na płycie grzewczej umieszczamy dużą patelnie o nieprzywierającej powłoce. Kropimy na nią kilka kropli oliwy z oliwek i rozsmarowujemy na całej powierzchni ręcznikiem papierowym.

Po kilku chwilach, na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy naszą masę na omlet i smażymy pod przykryciem kilka minut, aż do ścięcia się jajek. Odwracamy delikatnie na drugą stronę i umieszczamy omlecie ser mozzarella i pomidory przekładając je, tak jak w sałatce caprese. Kropimy oliwą i posypujemy bazylią. Trzymamy chwilę pod przykryciem i zdejmujemy z patelni. Pyszny omlet gotowy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here