Jak zrobić pulpety

0
290
Jak zrobić pulpety

Dzieci uwielbiają pulpeciki. Jedzą je bardzo chętnie, warto więc przyrządzać je dla naszych pociech tak często jak tylko się to możliwe. Tym bardziej, ze jest to niezawodny sposób na przemycenie do diety malucha odpowiedniej ilość białka zwierzęcego, oraz warzyw. Bo sposobów na pulpety jest wiele. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić je o dowolne ulubione i zdrowe dodatki.

Dlaczego warto robić pulpety?

Jak zrobić pulpetyPulpety są mięciutkie i aromatyczne. Mogą stanowić samodzielne danie obiadowe, gdy polejemy je pysznym, aksamitnym sosem i zaserwujemy z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką. Można je też podawać, jako dodatek do zup, lub makaronów. Możliwości jest mnóstwo. Przygotujemy je na bazie dowolnego mięsa. Dla dzieci najlepiej sprawdzi się mięsko drobiowe lub drobiowo- wieprzowe. Do pysznego spaghetti najlepiej użyć wołowiny. Natomiast do wszelkiej maści sosów, czy to pomidorowych, czy też na bazie śmietany, lub sera, można łączyć rożne rodzaje mięsa wedle własnego uznania.

Jak zrobić pulpety?

Jak zrobić pulpety idealne? Przede wszystkim należy korzystać ze świeżego mięsa, które sami zmielimy w maszynce. Daje to pewność, co do zawartości mięsnej masy i pozwala stworzyć własne kompozycje. Jeśli zależy nam na wyjątkowej gładkości i jednolitej strukturze, możemy przepuścić mięso przez maszynkę nawet dwa razy. Jest to zalecane szczególnie podczas gotowania dla maluchów, bo chroni ich delikatne żołądki.

Zmielone mięso można przygotować tak samo, jak robimy to pod kotlety mielone. Ale w przypadku pulpetów masa powinna być nieco bardziej zwarta. Pulpetów raczej nie panierujemy, więc jeśli masa będzie zbyt luźna mogą rozpaść się w trakcie duszenia. Ważne tez, aby mięso było porządnie wyrobione. Składniki muszą być dobrze połączone, aby pulpety dobrze się trzymały. Do mięsa można dodać rozmaite przyprawy, oraz zioła w zależności od tego, jaki charakter chcemy nadać naszemu daniu. Można też urozmaicić je o drobno posiekane warzywa, orzechy lub ulubiony ser. Pyszne, delikatne pulpety można zanurzyć w dowolnym sosie. Pasuję dosłownie do wszystkiego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here