Nalewka z aronii – wartości odżywcze

Aronia to owoc powszechnie uważany za bombę witaminową. Niestety jej cierpki smak wpływa na to, że nie zawsze jest chętnie spożywana. Dlatego zwykło się wytwarzać przetwory z tego owocu. Oprócz dżemów, soków i syropów amatorzy domowych alkoholi postanowili spróbować wykonać z aronii nalewkę. Podobnie jak nalewki z innych owoców, również aronia okazała się znakomicie sprawdzać w tej roli.

Aronia – wartości odżywcze

Aronia to prawdopodobnie najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. W swoim składzie zawiera wiele witamin oraz dietetycznych składników, między innymi: Witaminy : C, B2, B6, E, P, PP, prowitamina A Minerały: molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt Katechiny – należące do flawonoidów mające znaczenie przeciwutleniające Antocyjany – największa zawartość spośród dotąd znanych owoców, bo aż 500mg w 100 g owoców Polifenole – związki organiczne, które obniżają szanse na wystąpienie chorób układu krwionośnego i nowotworów Jeśli chodzi o wartości odżywcze to w 100 gramach świeżo zerwanych z krzaka owoców znajdziemy 50 kalorii. 10 gram całej masy to węglowodany, z czego 4 gramy to cukry. Białko stanowi ok 2 gram masy, a błonnik ok 6 gramów. Resztę ze 100 gramów stanowi woda.

 

Aroniówka – co to takiego Aroniówka to pospolita nazwa nalewki z aronii czyli napoju alkoholowego o smaku aronii. Jak większość nalewek znajduje zastosowanie lecznicze. Gości w domowych barkach jako alkohol do degustacji oraz jako podręczny lek na wiele dolegliwości. Aroniówka może raczyć podniebienie wyjątkowym smakiem a jednocześnie przynosić organizmowi wiele korzyści i wspomagać radzenie sobie z różnymi schorzeniami. Ponadto alkohole przygotowane z surowych owoców aronii zachowują więcej właściwości niż ich przetworzone odpowiedniki (tj. soki, dżemy, konfitury), ponieważ przy ich produkcji nie uczestniczy obróbka cieplna, co nie pozwala na utratę cennych witamin i minerałów.

Aronia - nalewki i inne przetwory na zdrowie

Przepisy na nalewkę z aronii. Różne źródła podają wiele przepisów na nalewkę. Poszukiwania najlepszego przepisu można przeprowadzić poczynając od sprawdzonych sposobów stosowanych przez nasze prababcie, przez przepisy publikowane w poczytnych książkach kucharskich aż po niewyczerpane źródła internetu. Nalewkę z aronii przygotowuje się w zasadzie podobnie jak inne nalewki, ale sposób przetwórstwa owoców niekiedy ukierunkowany jest pod kątem celu leczniczego. Poniżej znajduje się propozycja receptury wykonania nalewki.

Nalewka z aronii z imbirem

Składniki

  1. 1 kg owoców z aronii,
  2. 3/4 l wódki, pół kilo cukru trzcinowego gruboziarnistego lub miodu,
  3. kawałek korzenia imbiru (2-3 cm),
  4. laska wanilii.

Sposób przygotowania: Należy umyć owoce, wsypać do słoika, zasypać cukrem lub zalać miodem. Następnie dodajemy obrany świeży korzeń imbiru pokrojony w mała kostkę oraz przeciętą laskę wanilii i na koniec zalewamy alkoholem. Słój przez miesiąc trzymamy w nasłonecznionym miejscu upewniwszy się wprzód, że zamknięcie jest szczelne i nie dostaną się do środka insekty. Co pewien czas należy przemieszać zawartość słoika aby wspomóc rozpuszczanie się cukru. Po miesiącu należy przepuścić aronię przez sitko i przelać do butelek a następnie odstawić w chłodne miejsce na około pół roku pozwalając, żeby dojrzała.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz