Patelnie ze stali nierdzewnej – niezastąpione w kuchni

Jeżeli zależy nam na tym, żeby być pewnym, że nasze dania są pyszne, dobrze ugotowane i do tego nie będą one przywierały do naczynia, to wtedy koniecznie powinniśmy kupić profesjonalne i specjalistyczne akcesoria kuchenne. Na rynku jest naprawdę bardzo, ale to bardzo szeroki wybór różnego rodzaju specjalistycznych akcesoriów kuchennych, dlatego też powinniśmy dobrze się zastanowić, zanim wybierzemy odpowiednie do naszej kuchni akcesoria, które przecież są naprawdę bardzo, ale to bardzo ważne, ponieważ istotne jest to, żeby do gotowania używać tylko najlepszych patelni oraz innych akcesoriów kuchennych.

Patelnie ze stali nierdzewnej

W kategorii Patelnie stalowe dostają Państwo do wyboru szereg wysokiej jakości produktów, które ułatwiają codzienne czynności kulinarne. Dobrze dobrana patelnia pozwala na bezproblemowe przygotowywanie smażonych czy duszonych potraw. Proponujemy odpowiednio zaprojektowane produkty, które są wykonane ze szczególnego materiału. Stal nierdzewna jest odporna na uszkodzenia, trwała i bezpieczna. Nagrzewa się szybko i przez długi czas utrzymuje wysoką temperaturę, co sprawia, że patelnie ze stali nierdzewnej są bardziej energooszczędne. Smażone potrawy nie przywierają do jej powierzchni, co zwiększa komfort przygotowywania potraw.

stal nierdzewna to dobry materiał na patelnie

Patelnie oraz garnki ze stali nierdzewnej – dlaczego warto

Stal nierdzewna jako jeden z najtrwalszych, najbezpieczniejszych i najwszechstronniejszych materiałów należy do topowych surowców wykorzystywanych do produkcji garnków i patelni. Na rynku istnieje więc cała gama produktów wykonanych z tego rodzaju tworzywa. Żeby wybrać idealny komplet stalowych naczyń, zapoznajmy się z kilkoma podstawowymi informacjami na temat stopów stali, rodzaju powłoki i dna. Stal nierdzewna to w rzeczywistości stop metalu składający się z ok. 10% chromu i kilku innych pierwiastków, w tym z niklu. Chrom znajdujący się w składzie zwiększa wytrzymałość naczyń i chroni je przed rdzewieniem na skutek kontaktu z powietrzem, tworząc na powierzchni nietoksyczną warstwę ochronną z tlenku chromu.Nikiel również zapobiega rdzewieniu, a dodatkowo utwardza naczynia, dzięki czemu przez długi czas wyglądają jak nowe.Procentowa zawartość chromu i niklu wskazuje na konkretny rodzaj stali nierdzewnej. Jakość, wytrzymałość i maksymalna temperatura gotowania zależą właśnie od rodzaju użytej stali. W oznaczeniu podaje się procentową zawartość chromu oraz niklu, np. 18/10. Oznacza to stop z 18% chromu i 10% niklu. Oprócz informacji o rodzaju stopu na garnkach podaje się też numer serii: 200, 300 lub 400. Patelnie ze stali nierdzewnej z oznaczeniem 200 należą do najtańszych, ale również najmniej odpornych. W swoim składzie zamiast niklu zawierają mangan, co powoduje, że są podatniejsze na korozję. Garnki z serii 300 (oznaczane często 304 do 316) to grupa naczyń cechująca się najwyższą jakością i najwytrzymalszymi produktami. Garnki i patelnie ze stali nierdzewnej z oznaczeniem 316 należą do najlepszych, ponieważ w swoim składzie mają tytan lub molibden, które dodatkowo zwiększają odporność naczyń na działanie słonej wody.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Dodaj komentarz