Mit o tuczących właściwościach ziemniaków wciąż ma wielu zwolenników. Jak jest naprawdę z ulubionym dodatkiem Polaków do obiadu? Skrobia jest polimerem glukozy – łańcuchem zbudowanym z wielu cząsteczek glukozy połączonych ze sobą za pomocą wiązań chemicznych. Produkty o wysokiej zawartości skrobi często opisywane są jako tuczące. Do produktów bogatych w skrobię należą: produkty zbożowe, takie jak ryż, makaron, pieczywo, płatki śniadaniowe, niektóre owoce i warzywa, jak tytułowe ziemniaki. Produkty te jednak najczęściej są niskokaloryczne i ubogie w tłuszcz – oczywiście podług wartości dotyczących normalnych porcji. Tuczące stają się dopiero, gdy przesadzimy z ich ilością lub zostaną podane z tłustymi dodatkami. Przykładowo same ziemniaki są wartościowym składnikiem posiłku, dostarczają sporo potasu i białka o wysokiej wartości biologicznej. Jednak, gdy podamy je z tłustym sosem lub tłuszczem, zamieniają się w bombę kaloryczną.
Ziemniaki są bogate w witaminy
Dawka witaminy C (45 mg na 100 g młodych ziemniaków i 13mg na 100 g ziemniaków dłużej przechowywanych ), po zjedzeniu normalnej dwustugramowej porcji pozwala w dużej mierze zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Ziemniak zawiera także witaminy z grupy B ( B1, B3, B6 ), niezbędne do ogólnego metabolizmu. Aby w pełni te witaminy wykorzystać, starajmy się gotować ziemniaki krótko, najlepiej na parze.
Ziemniaki obfitują w mikroelementy
Jedząc ziemniaki możemy uzupełnić niedobór magnezu, jaki często występuje u kobiet, które się odchudzają. Ponadto zawartość potasu zapobiega skurczom mięśni u sportowców. Wreszcie ziemniaki zawierają żelazo, które w połączeniu z witaminą C przeciwdziała utracie żelaza przez kobiety podczas menstruacji.
Ziemniaki dostarczają energii
Te węglowodany złożone ( 20g/100g ) sycą, a także dostarczają sporej dawki energii, utrzymującej się przez dłuższy czas. Aby ją w pełni wykorzystać, lepiej jest ugotować ziemniaki na parze lub w łupinach. Idealne byłoby dodać trochę masła i plaster szynki, aby wspomóc metabolizm i w ten sposób ułatwić przyswajanie węglowodanów złożonych
Ziemniaki regulują przechodzenie zawartości jelitowej
Ziemniaki są przede wszystkim jarzyną, a oprócz tego skrobią. Im są młodsze, tym więcej zawierają aktywnego błonnika ( mniej agresywnego niż celuloza, jaka jest zawarta w otrębach ), co pozwala przeciwdziałać zaparciom i biegunkom.
Gotuj na parze!
Co daje gotowanie na parze? Przede wszystkim zachowujesz składniki odżywcze gotowanych produktów. Mięso jest soczyste i nie przesiąknięte tłuszczem tak, jak podczas smażenia, a warzywa zachowują naturalną barwę i dzięki temu nie tracą jędrności.
Jak gotować na parze?
Gotowanie na parze w tradycyjnych garnkach jest nieco trudniejsze, ale nie niemożliwe. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalny koszyczek do gotowania na parze, który umieszcza się wewnątrz garnka (najlepiej takiego z grubym dnem). Zanim włożysz do niego warzywa czy mięso, wlej niewielką ilość wody, wsyp przyprawy ziołowe i doprowadź do wrzenia. Gotowane w ten sposób produkty nabiorą aromatu dodanych ziół i przypraw.