Mole spożywcze – jak pozbyć się ich z kuchni?

0
1949
mole spożywcze

Mole spożywcze należą do kategorii motyli nocnych. Są szkodnikami, jakie zwłaszcza atakują nasze domy, a konkretnie kuchnie. Miejsce żerowania ich larw to każda szafka lub półka, na jakiej spotykają się suche artykuły, takie jak kasza, mąka, cukier lub różne ziarna. Moli spożywczych niezwykle trudno się pozbyć. Jednak w sklepach dostępne są artykuły dedykowane do ich niszczenia, musimy pamiętać, iż w części wypadków wynoszą one substancje syntetyczne, jakie w kontakcie z żywnością nie są obojętne dla swego zdrowia. Zatem należałoby sprawdzić domowe sposoby na mole spożywcze, jakie z pewnością są dla nas bardziej wygodne. Zdecydowanie więc powinieneś przeczytać ten bardzo popularny oraz ciekawy artykuł.

Mole spożywcze?

Gdy otwieramy szufladę lub szafkę domową oraz zobaczymy, iż pochodzi z niej mały, ciemny motyl to znak, iż naszą kuchnię zaatakowały mole spożywcze. Jak wszystkie owady, także mole mają swoje larwy. Larwy moli spożywczych żerują na szybko dostępnych artykułach suchych. Można znaleźć je w kaszy, cukrze oraz mące. Są małe, długie i mają biały lub trochę kremowy kolor. W poszukiwaniu pokarmu potrafią wniknąć nawet w najkrótszą szczelinę, zatem bez problemu przedostają się do zamkniętych woreczków oraz opakowań, szybko się rozprzestrzeniając. Mole w życiu nie tylko budzą niesmak oraz nieestetycznie wyglądają. Choć owady te nie przenoszą żadnych choroby, w kontaktu z czym teoretycznie nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla naszego zdrowia, zanieczyszczają artykuły, które następnie spożywamy. W celu znajdujące się w żywności bakterie mogą wywołać niewłaściwe dolegliwości, jak na przykład laksacja.

sposób na mole spożywcze w kuchni

Mole spożywcze – jak się ich pozbyć?

Gdy stwierdzimy ich obecność, musimy natychmiast wyrzucić produkt, w jakim znajdują się mole bądź ich larwy, oraz tak także różne, z którymi owady te mogły być związek. Zanieczyszczone artykuły należy wyrzucić do śmieci również bardzo dobrze zamknąć worek lub od razu się go pozbyć, by owady nie wydostały się z pojemnika na zewnątrz. Kolejnym krokiem jest dokładne oczyszczenie oraz umycie wnętrza szafek, w jakich zauważyliśmy larwy moli lub dorosłe owady. Należałoby zwrócić uwagę szczególnie na niewielkie szczeliny oraz zakamarki, w jakich są resztki pokarmu stanowiące pożywienie szkodników. By pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, szafki możemy odkurzyć, a również porządkami objąć także przestrzeń wokół nich (ściany, podłoga). Do czyszczenia mebli możemy zastosować ciepłej wody i mydła. Następnie wnętrzne szafek możemy przetrzeć roztworem wody i octu lub nalać odrobinę gorącego płynu do miseczki, wstawić do środka, zamknąć drzwiczki oraz odczekać kilka sekund, aż ocet ostygnie. Ocet możemy zamienić naparem goździkowym lub połączeniem skórki z pomarańczy lub cytryny oraz goździków. Bardzo skuteczna forma na mole spożywcze to tkwienie w kuchni sterylnej czystości, co zdarza się nie tylko do normalnych porządków, a także do właściwego przechowywania żywności. Należy omijać pozostawiania otwartych artykułów spożywczych na półkach, blatach kuchennych oraz wnętrzach szafek oraz szuflad. Każdy towar powinien być szczelnie zamknięty – najlepiej w szklanym pojemniku. Papierowe opakowania, w jakich kupujemy żywność, nie stanowią wystarczającego zabezpieczania, bo larwa mola spożywczego w poszukiwaniu pożywienia z możliwością przegryzie tekturę oraz przedostanie się do środka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here