Podstawą odpowiedniej diety są owoce. Pomimo tego, że posiadają cukry proste w dobry sposób wpływają także na oczyszczanie organizmu. Warto pamiętać, że owoce dostarczają naszemu organizmowi szeregu istotnych witamin, składników mineralnych. Warto docenić je za ich właściwości zdrowotne. Niemniej jednak nie możemy zapominać, że owoce mają swoje kalorie, których w porównaniu do warzyw, jest jednak naprawdę sporo. Dlatego osoby będące na diecie odchudzającej lub te, które dbają o sylwetkę, powinny kontrolować spożycie owoców. Istnieją jednak takie, których spożywanie nie wpływa na wzrost masy. Poniżej przedstawiamy omówienie owoców, które można jeść bez końca.
Truskawki i maliny
Truskawki należą do najmniej kalorycznych owoców. Warto wykorzystać sezon, w którym rosną te owoce, ponieważ dostarczają szeregu cennych witamin. Są źródłem olbrzymich ilości mikroelementów. Znajduje się w nich witamina C, która jest niezbędną witaminą do prawidłowego funkcjonowania, a której organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dlatego też ważne jest, aby dostarczać ją poprzez spożywanie odpowiednich produktów. Mieszczą się w nich również flawonoidy, antocyjany oraz związki fenolowe niezbędne dla naszego zdrowia. To składniki mające wpływ na polepszenie jakości naszego życia. Są zalecane w ramach profilaktyki wielu chorób. Truskawki posiadają tylko 28 kalorii w 100 gramach owocu, dlatego warto zwrócić na nie w sezonie szczególną uwagę. Podobnie jak maliny, które mają niewielką ilość kalorii, bo 29 w 100 gramach malin. Polecane owoce posiadają niezwykle wysoką zawartość antyoksydantów. Są sprzymierzeńcem w leczeniu wielu chorób.
Wykazują właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, dlatego ich spożywanie jest bardzo ważne podczas różnego rodzaju infekcji.
Czerwona porzeczka i poziomki
Czerwona porzeczka z uwagi na tylko 32 kalorii w 100 gramach zasługuje na uwagę osób, które chcą dbać o swoje zdrowie. To owoc o bardzo dużej zawartości witaminy C. Czerwona porzeczka jest pomocna w zwalczaniu infekcji, a co więcej, jest świetnym wspomagaczem dla naszego układu odpornościowego. Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego korzysta z jej zalet każdy, kto dba o swoją sylwetkę, ale też osoby borykające się z cukrzycą. Czerwona porzeczka jest źródłem witaminy K, która świetnie wspomaga kości człowieka. Kolejnym owocem o podobnych właściwościach jest poziomka.Owoce te są źródłem wielu witamin: A, C, E oraz witamin z grupy B. Poza tym posiadające dużo potasu, żelaza, wapnia, jodu oraz magnezu. One również są źródłem istotnych dla naszego organizmu kwasów fenolowych, flawonoidów czy antocyjanów. Poziomki działają przeciwzapalnie, ale też regulują poziom cholesteroli oraz ciśnienie. Tylko 33 kalorie w 100 gramach to również świetny wynik w ramach kaloryczności, jaką posiadają powyższe owoce.
Grejpfrut
Grejpfrut jest owocem, który świetnie wpływa na oczyszczanie naszego organizmu. Dodatkowo jest także doskonałym źródłem witaminy C. Zawiera również likopen, który uznawany jest świetnego sprzymierzeńca w walce ze stresem oksydacyjny. Warto pamiętać o tym, że witamina C odgrywa w naszym organizmie kluczową rolę. Co więcej, nie da się jej przedawkować, ponieważ jej nadwyżka wydalana jest z organizmu wraz z moczem. Witamina C nie tylko pomaga w leczeniu infekcji. Odgrywa znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę naszą wątrobę. Sprzyja wzmocnieniu czynności odtruwających. Poza tym jest doskonałym antyoksydantem. Dlatego świetnie sprawdzi się podczas stosowania różnego rodzaju diet. Ma wpływ na wygląd naszej skóry, dlatego nie bez powodu dodawana jest do kremów do twarzy. Witamina C to także wsparcie dla naszych kości, zębów i dziąseł.
Arbuz
Arbuzy są idealnym owocem, który warto zjadać podczas upalnego lata. Zaspokajają pragnienie, a po części też głód. Posiadają bowiem bardzo dużą zawartość wody, dlatego działają orzeźwiająco na nasz organizm, dodatkowo nawadniając go w odpowiedni sposób. Posiadają także dużą zawartość cytruliny, czyli aminokwasu istotnego w wypadku trenowania sportu.
One również podobnie jak grejpfrut zasługują na uwagę z powodu zawartości likopenu zmniejszającego stres oksydacyjny. Arbuz jest antyoksydantem. W 100 gramach produktu znajduje się wyłącznie 36 kalorii. To owoc, który warto włączyć do diety zwłaszcza latem, gdzie jesteśmy szczególnie narażeni na odwodnienie z uwagi na upały. Arbuz składa się praktycznie z samej wody, dlatego jego spożywanie nie wpłynie tucząco na nasz organizm. Doskonale smakuje prosto z lodówki, schłodzony, orzeźwiający, a także jako dodatek do deserów.