Sok z kapusty kiszonej zawiera niewielkość ilość kalorii, dlatego w szczególności polecany jest wszystkim, którzy się odchudzają – w 100 g znajduje się tylko 40 kcal. Można w niej znaleźć wiele wartości odżywczych, jest produktem bogatym w witaminę. Dzięki kapuście dostarczamy organizmowi witaminy z grupy B, witaminy A, E, K oraz rutynę. Zawiera również glutaminy oraz aminokwas występujący w jelitach, który wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Jedząć kapustę dostarczamy organizmowi indolo-3-karbinol lub I3C, który następnie jest przekształcany w DIM w jelitach. Indolo-3-karbinol jest to przeciwutleniacz o bardzo silnym działaniu. Dodatkowo bierze on udział w detoksykacji wątroby. Co więcej, w maju 2009 r. udowodniono, że DIM znajdujący się w soku z kapusty miał działanie przeciwrakowe in vivo i in vitro.
Dostarcza witaminy C
Pijąc sok z kiszonej kapusty, dostarczamy organizmowi witaminy C , która jest niezbędna dla tkanki łącznej. Jest również mocnym przeciwutleniaczem. Przeciwutleniacze są to substancje pomagające w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do uszkodzeń komórek.
Właściwości witaminy U z soku z kapusty
Witamina U jest związkiem, który uzyskuje się z soku z kapusty i ma bardzo silne właściwości lecznicze. Podobnie jak czynnik X (doceniany za witaminę K2) został on zidentyfikowany jako S metylometionina (SMM).
Sok z kiszonej kapusty – zbawienne właściwości
SMM znajduje się właśnie w liściach zielonej kapusty. Dodatkowo wysunięto hipotezę wskazującą, że świeży sok z kapusty wywiera ważny wpływ na wzrost szybkości gojenia owrzodzeń i ból żołądka, owrzodzeń jelit, refluks kwasu i wrzodów w przewodzie pokarmowym. Jest również przydatny w kontrolowaniu cukrzycy oraz podbudowaniu systemu immunologicznego.
Cenione źródło błonnika
Pijąc sok z kiszonej kapusty, przyśpieszamy metabolizm w organizmie i regulujemy naszą przemianę materii. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i sok z kapusty może być używany jako środek przeczyszczający, ponieważ bardzo skutecznie zapobiega zaparciom.
Właściwości przeciwrakowe
Wiele badań potwierdziło, że spożywanie surowej kapusty lub picie soku z kiszonej kapusty obniża ryzyko zachorowania na raka dwunastnicy, żołądka oraz jelita grubego.
Zwalcza pasożyty
Sok z kiszonej kapusty to naturalny lek na pasożyty. Najprościej mówiąc, pasożyty nie lubią go, więc stosując taką kurację pozbędziemy się ich raz na zawsze.
Pomaga w trawieniu
Sok z kapusty jest źródłem naturalnego kwasu mlekowego, który między innymi hamuje wzrost bakterii jelitowych, a dodatkowo sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii. Jest również dobrym sposobem na leczenie chorób jelit i złego trawienia.
Szczepy bakterii w kapuście kiszonej działają również jako antybiotyk, niszczą wrogie organizmy chorobotwórczei zwiększa się odporność organizmu.