Nasza odporność nie zależy tylko od aktualnego stanu. Pracujemy na nią przez cały rok. Robimy to jedząc sezonowe warzywa i owoce, uprawiając sport, zapewniając odpowiednią ilość snu oraz ograniczając zły stres. W chłodniejsze dni nasz organizm oczekuje, że zmienimy sposób żywienia. Przede wszystkim, musimy zrezygnować z posiłków, które wychładzają organizm na rzecz tych rozgrzewających.
Powody słabszej odporności
Odporność naszego organizmu słabnie, ponieważ dieta, którą stosujemy, nie jest idealna. Często mamy niedobory jakiś składników mineralnych czy witamin. Zdarza się, że stosujemy antybiotyki, które dodatkowo nadwerężają nasz organizm. Wielu z nas zjada duże ilości przetworzonego jedzenia, pali papierosy, pije alkohol, żyje e ogromnym stresie, a dodatkowo za mało śpi. Wszystko to sprawia, że nasz układ immunologiczny nie działa poprawnie i nie potrafi ochronić nas przed wirusami, bakteriami i nacierającymi infekcjami. Musimy koniecznie wprowadzić zmiany, które pozwolą naszemu organizmowi się wzmocnić przed nadejściem zimniejszych dni.
Co zrobić, by wzmocnić odporność?
Ciepłe śniadania to bardzo dobry krok w stronę wzmocnienia naszego organizmu. Warto na śniadanie zjadać owsiankę, która zapewnia odpowiednią ilość witamin, magnezu oraz wartościowego błonnika. Owsiankę można przygotowywać na wiele różnych sposobów, a ten proces zajmuje tylko kilka minut. Nie warto więc z niej rezygnować, jeśli chcemy dobrze rozpocząć dzień, a dodatkowo wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Ciepłe napoje to klucz do skutecznego rozgrzania nawet najgłębiej schowanych komórek naszego ciała. Fantastycznym pomysłem jest herbata z aronii lub dzikiej róży. Oczywiście zima nie oznacza, że możemy pić jedynie herbatę. Możemy do woli eksperymentować i włączać do swojego menu inne ciekawe napary z owoców, np.: żurawiny, która jest naturalnym antybiotykiem. Ponadto owoce świetnie nadają się do zrobienia kompotu dostarczającego wiele cennych witamin.
Aby skutecznie unikać przeziębień i podnieść naszą odporność, warto dodawać czosnek do wielu potraw, które samodzielnie przygotowujemy. Jeśli jednak zauważamy, że coś zaczyna nas łapać, warto użyć czosnku jak naturalnego antybiotyku. Mimo niekorzystnego zapachu i smaku, czosnek pomoże nam wyjść z każdej infekcji, która dopadnie nasz organizm.
Kiszonki są bogate w różnorodne składniki mineralne oraz zawierają duże ilości niezbędnej witaminy C. Skoro już pofatygowaliśmy się w lecie, by je przygotować, korzystajmy z nich zimą. Kiszonki mają w sobie bakterie pro biotyczne, które pozytywnie wpływają na florę bakteryjną naszych jelit. Jedzenie kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty jest niezwykle istotne dla naszej odporności. Możemy wykorzystywać je do surówek lub kanapek, a także jako dodatek do niektórych dań. Ważne, by całkowicie z nich nie rezygnować!
Chcąc dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości witamin i minerałów, które wzmocnią odporność oraz usprawnią działanie układu immunologicznego, warto skorzystać ze zbilansowanej diety lub wybrać catering dietetyczny Warszawa.